Rädd för tandläkaren? Tandläkarskräck?!

Om du läser detta är du förmodligen en av många som har tandläkarskräck, eller i alla fall är rädd för att gå till tandläkaren. Du är i gott sällskap. Som tur är kan vi hjälpa dig!

Att vara orolig eller rädd inför ett tandläkarbesök är väldigt vanligt. Hälften av alla vuxna uppger att de känner obehag, och fem procent har så stark rädsla att det kan kallas tandvårdsfobi.

Rädsla för tandläkaren är ett vanligt skäl till att man inte går på undersökningar regelbundet eller att man skjuter upp den där behandlingen som man innerst inne vet behövs. De lider av en så stark tandvårdsrädsla att de undviker all möjlig kontakt med tandvården under flera år, även fast de har smärta från tänder och käkar.

Rädsla för tandläkaren kan åtgärdas

Det finns många olika orsaker till att folk är rädda för att gå till tandläkaren. Vissa säger att det beror på känslan av att förlora kontroll. Andra är kanske rädda för att det ska göra ont att gå till tandläkaren. Många skäms och är rädda för att tandvårdsbehovet ska ha blivit så stort att de inte kommer ha råd med behandlingen. Läs gärna mer, eller fråga oss, om det högkostnadsskydd som faktiskt finns genom Försäkringskassan.

Oavsett orsak, om rädslan gör att du inte klarar av att gå till tandläkaren regelbundet bör du ta tag i situationen.

De allra flesta med tandvårdsrädsla kan botas. Det finns flera olika metoder, men ett första steg är att kontakta oss, hur läskigt det än kan låta, och berätta om din rädsla. Tillsammans kan vi under lugna och ordnade former prata om och göra något din tandvårdsrädsla.

Vill du inte prata med oss kan du istället kontakta din vårdcentral.

Extrem tandläkarskräck

I vissa fall kan du behöva behandling för din tandvårdsrädsla. Detta sker först efter att du har genomgått en utredning och tandvårdsrädslan bedöms som extrem. Utredningen görs av en tandläkare och till exempel en psykolog. Läs mer på www.1177.se.

Tillsammans kan vi övervinna din tandläkarskräck

Du som är rädd för tandläkaren är förstås varmt välkommen till vår tandvårdsklinik på Ringvägen. Tillsammans kan vi i lugn och ro, genom försiktig behandling och övning, hjälpa dig komma över din tandläkarskräck. Eller i alla fall hjälpa dig att hitta den vård och behandling du behöver för att övervinna tandläkarskräcken.

På vår klinik erbjuder vi:

  • Långsam tillvänjning
  • Bedövning med ”The Wand” som ger en smärtfri bedövning
  • En professionell och välkomnande miljö med erfarna tandhygienister och tandläkare

Hör gärna av dig till oss så kan vi ta ett första steg tillsammans för att övervinna din rädsla för tandläkaren.